Bovendonk is een rooms-katholieke priester- en diakenopleiding onder verantwoordelijkheid van de bisschop van Breda. De Priester- en diakenopleiding Bovendonk is een zelfstandige kerkelijke instelling. Zij is in 1983 opgericht door de toenmalige bisschop van Breda, mgr. H. Ernst.
De Priester- en diakenopleiding Bovendonk betreft twee opleidingen, de priesteropleiding en de diakenopleiding, die zich naar buiten toe als één opleiding presenteert. De bisschop van Breda, mgr. dr. J.W.M. Liesen, is voorzitter van het bestuur van de Stichting Priester- en Diakenopleiding Bovendonk (SPDOB). De bisschop van Breda draagt de eindverantwoordelijkheid voor het geheel van de opleiding.
De Priester- en diakenopleiding Bovendonk staat open voor kandidaten van bisdommen, religieuze ordes en congregaties uit Nederland en Vlaanderen. De bisdommen, ordes en congregaties die hun kandidaten toevertrouwen aan de Priester- en diakenopleiding Bovendonk, participeren via de Raad van Advies in het bestuur van de Stichting Priester- en Diakenopleiding Bovendonk. In de Raad van Advies zitten afgevaardigden van alle participerende bisdommen en één vertegenwoordiger van alle participerende ordes en congregaties.
De dagelijkse leiding van de Priester- en diakenopleiding Bovendonk berust bij de rector. Hij wordt ondersteund door een staf, bestaande uit een studierector, een gedelegeerde voor de diakenkandidaten en een spirituaal. De rector is de voorzitter van de staf. De staf wordt bijgestaan door een praktijkcoördinator, docenten, supervisoren, mentoren en stagebegeleiders. Commissies waarin docenten en agogische begeleid(st)ers van de opleiding zitting hebben, staan de staf bij in zowel beleidsvorming en uitvoering.
De interne organisatie kenmerkt zich ook door de aanwezigheid van verschillende interne studententaken, -commisies en -werkgroepen. Zo is er een interne coördinator, die verantwoordelijk is voor de vele praktische zaken en het gebruik van de ruimtes. Daarnaast zijn er taken als studentencoördinator liturgie, koster, leider van de schola, organist, e.d. Studenten dragen zelf de verantwoordelijkheid voor de voorbereiding en uitvoering van bijvoorbeeld de liturgie tijdens de weekeinden, speciale evenementen en enkele huishoudelijke taken.