Iedere christen, en dus zeker ook een diaken als man van de Kerk, moet in staat zijn om rekenschap te geven van zijn geloof. Daarnaast zal een diaken gevormd moeten worden voor de specifieke taken van zijn bediening. Eveneens zal hij het vermogen moeten ontwikkelen om de tekenen van de tijd te verstaan om op adequate wijze het evangelie in onze tijd te kunnen verkondigen. Kortom, diaken worden betekent ook stevig studeren.
De studie aan de diakenopleiding op Bovendonk kent een divers aanbod van zo’n 84 cursussen. Studenten worden vertrouwd gemaakt met de inhoud van het geloof, de liturgie van de Kerk, de geschiedenis van het christendom, Bijbelkennis en Schriftuitleg, ethiek en moraal, filosofie, kerkelijk recht, kerkvaders en grote geestelijke stromingen, Maria, praktische theologie en nog vele andere vakken. Naast de meer theologische vakken wordt ook onderricht gegeven in ondersteunende vakken als (ontwikkelings)psychologie, sociologie, taal- en spreekvaardigheid, gespreksvoering, werken in teamverband.
De opleiding bevordert de integratie van studie en levens- en beroepservaring. Dit wil onder andere zeggen dat men in staat is over de (dagelijkse) ervaringen op een logische manier te reflecteren en wel zo dat er orde en inzicht ontstaat. ‘Leren leren’ is daarom belangrijker dan memoriseren. Juist omdat Bovendonk een deeltijdopleiding is, wordt er van de student verwacht dat hij de nodige tijd neemt voor studie. Als de student die niet al heeft, wordt er van hem verwacht dat hij zich een ‘lees- en studiehouding’ eigen maakt. Het goed kunnen weergeven, mondeling en schriftelijk, van opgedane en verwerkte kennis vormt een belangrijk onderdeel van de toekomstige pastorale taak.
Naast studie wordt van kandidaten verwacht dat ze vrijwilligerswerk in de parochie doen. Dit werk is van belang om opgedane kennis aan de praktijk te toetsen en ook om op ervaringen in de parochie in de colleges te reflecteren.
De vakgebieden waarin gedurende zes jaren colleges gegeven worden:
- filosofie
- godsdienstwetenschappen
- Bijbel
- liturgie
- systematische theologie
- praktische theologie
- spiritualiteit
- kerkgeschiedenis
- menswetenschappen
Naast bovenstaande vakgebieden wordt ook een aantal vakken interdisciplinair gegeven:
- studievaardigheid en lezing kerkelijke documenten
- antropologie van de roeping
- celibaat, affectief leven en huwelijk
- lichamelijke expressie: presentatie en stemgebruik
- themaweekeinde: gehoorzaamheid; communicatie en media; leiding geven en samenwerken; bestuur en beheer
De kandidaat sluit zijn studie af met een eindwerkstuk. Dit is een proeve van bekwaamheid, waarin de kandidaat onder andere laat zien dat hij intellectueel bekwaam is om als diaken in de pastorale praktijk te functioneren. In het eindwerkstuk beschrijft hij een onderdeel van de pastorale praktijk en reflecteert daarop. Uit het eindwerkstuk moet blijken dat een kandidaat in staat is op zelfstandige, kritische en oorspronkelijke wijze het gekozen onderwerp te behandelen.