Op vrijdag 19 oktober 2018 presenteerde de Priester- en Diakenopleiding Bovendonk te Hoeven het boek ‘Seminarie Bovendonk : reisgids door een monument’. De presentatie gebeurde tijdens een feestelijk moment in de kapel van Centrum Bovendonk. Rector Schnell begroette namens bisschop Liesen een groot aantal gasten.
Cadeau van de opleiding aan het Centrum Bovendonk
De directe aanleiding voor het boek was het 200-jarig bestaan van de priesteropleiding Bovendonk in 2017. “Er is een kleine pauze geweest van 1967 tot 1983, waarin er tijdelijk geen priesteropleiding op Bovendonk was, maar in het licht van de eeuwigheid mag dat geen naam hebben,” aldus rector Schnell in zijn welkomstwoord. Hij memoreerde dat in 2018 het Conferentiecentrum Bovendonk veertig jaar bestaat en de Priester- en Diakenopleiding Bovendonk zijn zevende lustrum vierde. “Het boek is gedacht als een cadeau van de opleiding aan het Centrum Bovendonk. We willen iets van onszelf laten zien, maar ook hoe het gebouw vandaag gebruikt wordt,” zei de rector. In het slotwoord bedankte de rector Marc Lindeijer sj voor zijn werk. “Het was boeiend om te zien hoe pater Lindeijer het gebouw en de geschiedenis van het gebouw voor zichzelf ontsloot en in de vorm van een reisgids goot.”
Bisschop Liesen en burgemeester Vonk-Vedder van Halderberge. (Foto: Johan Wouters)
Bisschop Liesen overhandigde het eerste exemplaar van het boek aan mevrouw Vonk-Vedder, de burgemeester van de gemeente Halderberge waarvan het dorp Hoeven een onderdeel is. Op ons rust de verplichting zowel de Priester- en Diakenopleiding Bovendonk als het Centrum door te geven aan de komende generaties, aldus bisschop Liesen. De burgemeester bedankte de bisschop voor het boek en noemde Bovendonk een oase van rust in haar gemeente. Bisschop Van den Hende ontving het tweede exemplaar vanwege zijn betrokkenheid op Bovendonk. De Priester- en Diakenopleiding Bovendonk werkt nauw samen met het bisdom Rotterdam. Gerard de Rooij, directeur van het Centrum Bovendonk, kreeg het derde boek als dank voor zijn inzet voor het behoud van het centrum.
Grootseminarie Bovendonk
De bekende journalist en columnist Stijn Fens stond in een causerie stil bij deze gids door het gebouw. Het boek laat zich lezen als een reisgids. Als je aankomt zie je een façade. In die zin staat Bovendonk model voor het Rijke Roomse Leven. Dit boek nodigt je uit door de deur te gaan en iets van de binnenkant te proeven. Fens karakteriseerde Bovendonk als een mengeling van Middeleeuwen en neogotiek. Het is de “op aarde neergestreken stad Gods.” De bekende schrijver Anton van Duinkerken prees de saamhorigheid in het Grootseminarie en sprak van de prettigste omgeving waar hij ooit in geleefd had. Stijn Fens stond stil bij enkele bewoners van het seminarie onder wie prof. dr. Leonard Smit. Deze professor bezat twee boekenkasten. Hij had stelregel dat, als hij een nieuw boek kocht, hij er een verwijderde. Bij zijn dood was zijn bibliotheek verrassend actueel.
Het boek is geschreven door pater Marc Lindeijer sj. (Foto: Johan Wouters)
Het boek ‘Seminarie Bovendonk: reisgids door een monument’ is geschreven door pater Marc Lindeijer sj. Hij deed dit in samenwerking met de historicus Jan Brouwers, bibliothecaris Hans de Jong en de architectuurhistoricus David Mulder. Het boek biedt een reis langs de verschillende vertrekken van Centrum Bovendonk en vertelt de geschiedenis van elk van deze ruimtes. Zo komt gaandeweg heel de geschiedenis van zowel het gebouw als de priesteropleiding ter sprake.
Onder de talrijke aanwezigen bij deze feestelijke boekpresentatie waren onder meer Wies van Leeuwen (oprichter en oud-voorzitter van het Cuypersgenootschap) en Eric van Tongel (oud-directeur van Centrum Bovendonk). Een bijzondere gast was ook zr. Angela van Strien (franciscanes van de Congregatie Alles voor Allen). Zuster Angela werkte in het seminarie tot aan de sluiting in 1967, toen de studenten gingen studeren aan een theologische faculteit. Een van de eerste bewoners van Centrum Bovendonk, Cas van Beek, bespeelde tijdens de feestzitting het orgel van de kapel. Hij hoorde bij de franciscaanse leefgemeenschap die in de jaren ’80 het gebouw bewoonde en restaureerde.
- Het boek kost € 17,50 en is verkrijgbaar in de boekhandel en de winkel van het Bisdom Breda. Uitgever is Uitgeverij Betsaida, ’s-Hertogenbosch (ISBN 978-94-91991-68-4).
Alle foto’s: Johan Wouters.
Bisschop Van den Hende ontvangt het tweede exemplaar.
Bisschop Liesen reikt het derde exemplaar uit aan de directeur van Bovendonk, Gerard de Rooij.