In het kader van het dertigjarig bestaan van de opleiding maakten staf en studenten van de Priester- en Diakenopleiding Bovendonk in het weekend van 7 tot en met 9 februari 2014 een bedevaart naar de Duitse stad Trier.
Oude christelijke papieren
Trier is de oudste stad van Duitsland. In het begin van de vierde eeuw was het zelfs een periode een van de hoofdsteden van het Romeinse Rijk. Hier lag de machtsbasis van keizer Constantijn. De Kerk in deze stad heeft oude papieren. Al in de derde eeuw is er sprake van een christelijke gemeenschap. Het bisdom Trier is het oudste van Duitsland.
‘De heilige Rok’
De stad zelf is een belangrijke bedevaartsplaats. In de Dom wordt de tunica Christi, beter bekend als de heilige Rok, bewaard. Buiten het centrum, in de Sint Matthiasabdij, ligt het graf van de apostel Matthias, het enige apostelgraf ten Noorden van de Alpen. De studenten van de Priester- en Diakenopleiding bezochten beide plaatsen.
Geschiedenis, cultuur, kerkelijk leven
“Juist de combinatie van geschiedenis, cultuur en kerkelijk leven maakte het een schitterende reis,” vertelt rector Schnell. “We vertrokken op vrijdagmiddag en arriveerden tegen de avond in het Robert Schuman Haus, het conferentiecentrum van het bisdom Trier. De zaterdag stond in het teken van de kennismaking met de stad en het bisdom Trier. Rector Kuipers, de rector van het Ariënsinstituut, het opleidingcentrum van het aartsbisdom Utrecht, wachtte ons op bij de Porta Niagra. Vandaar maakten we een stadswandeling door het centrum van Trier. Samen met hem bezochten we de Dom, een van de grote kerken die na het edict van Milaan in 313 door keizer Constantijn gebouwd is. Voor ons was het belangrijk dat we naar de kapel mochten waar de tunica Christi wordt bewaard. We hebben hier samen voor de eenheid onder de christenen gebeden. Dit vormde voor ons als groep een belangrijk moment.”
De eenheid van de Kerk
De groep had ook een ontmoeting met vicaris-generaal Bätzing van het bisdom Trier. Deze stond in zijn inleiding voor de studenten ook stil bij de betekenis van de heilige Rok. De tunica Christi symboliseert de eenheid van de Kerk. Het bisdom Trier ziet het als zijn roeping zowel aan de eenheid onder de christenen als aan de eenheid onder de katholieken te werken.
De vicaris-generaal ging ook in op de huidige ontwikkelingen binnen het bisdom Trier. “Het bisdom organiseert momenteel een diocesane synode,” vertelt rector Schnell. “Het voornaamste onderwerp is de vraag hoe de Kerk het geloof aan de volgende generatie kan doorgeven.”
Het graf van de apostel Matthias
Na het bezoek aan de Dom vierde de groep de eucharistie in de crypte van de H. Matthiasabdij. “Voor de studenten vormde dit het hoogtepunt. We waren in de nabijheid van het apostelgraf van de H. Matthias. In deze crypte bevinden zich daarnaast ook de graven van Eucharius en Valerius, de eerste bisschoppen van Trier. In mijn homilie stond ik stil bij het thema roeping.”
Echternach: de heilige Willibrord
De volgende dag vierden de studenten de eucharistie in de Dom. Rector Schnell was concelebrant. Vicaris-generaal Bätzing verzorgde na de viering nog een extra inleiding over de bijbelse betekenis van de tunica Christi. Daarna keerde de groep via Echternach terug. “Daar hebben we bij het graf van de heilige Willibrordus gebeden voor de Nederlandse kerkprovincie,” vertelt rector Schnell.
“Het was een mooie ervaring deze bedevaart samen te maken,” aldus de rector. “De studenten waren erg enthousiast. Natuurlijk hebben we buiten de intensieve kennismaking met Trier en zijn kerkelijke geschiedenis ook gezellige momenten gehad. We hebben met ons allen genoten van een Romeinse maaltijd in een restaurant aan de markt in Trier.” Helaas bleek niet iedere student gecharmeerd van de Romeinse keuken. “Sommigen waren echt blij dat ze nu leven,” aldus de rector.