Van 8 tot en met 22 november 2015 verbleef Ben Hartmann, studierector van de Priester- en Diakenopleiding Bovendonk, in Suriname. Hij verzorgde daar colleges liturgie voor de kaderopleiding van het bisdom Paramaribo. De Priester- en Diakenopleiding Bovendonk is nauw verbonden met deze kaderopleiding.
“Achteraf gezien was ik daar op een bijzonder moment,” vertelt hij. “Toen ik daar was werd de benoeming van Karel Choenni tot bisschop van Paramaribo bekend gemaakt Hij is weliswaar niet de eerste Surinamer die tot bisschop is benoemd. Dat is bisschop Zichem geweest, maar hij is wel de eerste Surinaamse wereldheer. Hij is een moraaltheoloog en als zodanig ook verbonden aan de opleiding. Ik heb met hem een heel gesprek mogen voeren over de situatie van de Kerk in Suriname.”
Ben is onder de indruk van de vitaliteit van de Kerk in Suriname. “Het levensklimaat in Suriname is religieus. Ongeveer 20% van de bevolking is katholiek. De Kerk is groeiend en binnen de bevolking een gemeenschap die gerespecteerd wordt. Ze brengt de sociale leer in binnen het maatschappelijk debat. Voor het overige kunnen Nederlanders zich binnen de Surinaamse maatschappij goed bewegen. We spreken dezelfde taal. De band met Nederland is voelbaar.”
“Zelf was ik daar in verband met de kadervorming voor leken. Vroeger werkten in Suriname veel Nederlandse missionarissen. Zij vallen geleidelijk aan weg. Het is de bedoeling dat leken het kerkelijk leven mee vorm geven. Daartoe dient deze opleiding. Ze bestaat nu negen jaar. Ze duurt drie jaar,” vervolgt Hartmann. “Ze wordt modulair aangeboden. De studenten krijgen onder meer exegese, godsleer, christologie, mariologie, ecclesiologie, ethiek, kerkgeschiedenis en een inleiding in de liturgie. Het bisdom Breda is partner in deze opleiding.” Dit is te verklaren vanuit de geschiedenis. “Verschillende zustercongregaties met wortels in het bisdom Breda hebben in Suriname gewerkt.”
Hartmann noemt de franciscanessen van Oudenbosch en de franciscanessen van Mariadal te Roosendaal. “Deze laatste congregatie heeft het destijds mogelijk gemaakt dat diaken Co van Bekkum in Suriname is gaan werken. Via hem is de band tussen het bisdom Paramaribo en de Priester- en Diakenopleiding Bovendonk tot stand gekomen. Via deze weg hebben de vroegere studierector van de Priester- en Diakenopleiding Jan Brok en emeritus-vicaris-generaal Vincenten Schoenmakers een belangrijke rol gespeeld bij de vormgeving van deze opleiding.”
Op de opleiding studeren ongeveer vijftien studenten. Hartmann is onder de indruk van hun niveau. “Onder hen bevinden zich ook mensen met verantwoordelijke maatschappelijke functies. Voor sommigen is het een voorportaal naar de priesteropleiding. Surinaamse priesterkandidaten volgen deze op het grootseminarie van Trinidad.”