Ongeveer vijf jaar na zijn overlijden is de erfenis van Johannes-Paulus II nog springlevend. Het zichtbaarste is dat tijdens de twee of driejaarlijkse Wereldjongerendagen wanneer vaak meer dan een miljoen jongeren zich verzamelen om samen met de paus de eucharistie te vieren.
De Wereldjongerendagen vormden dan ook een van de onderwerpen op het symposium dat de Faculteit Katholieke Theologie samen met de verschillende Nederlandse seminaries organiseerde over de erfenis van Johannes-Paulus II. Voor dit symposium waren alle priesterstudenten, theologiestudenten en docenten van de verschillende seminaries en theologische opleidingen in Nederland uitgenodigd. Het symposium mocht zich in een grote belangstelling verheugen. Ongeveer 130 personen trokken op maandagochtend 18 oktober 2010 naar de Dijnselburg te Zeist.
In de ochtend vond, na de eucharistieviering, het plenaire gedeelte plaats. Mgr. dr. J. Hendriks, rector van het grootseminarie De Tiltenberg te Vogelenzang en prof. dr. M. Poorthuis van de FKT waren de hoofdsprekers. Mgr. dr. Hendriks ging in op de betekenis van Johannes-Paulus II voor de Mariologie en prof. dr. M. Poorthuis sprak over de relatie van Johannes-Paulus II tot het Jodendom.
In het middaggedeelte verdeelden de aanwezigen zich over verschillende workshops waarin diverse facetten van het pontificaat van Johannes-Paulus II aan de orde kwamen. Drs. G. van Dartel, docent oecumene aan de Priester- en Diakenopleiding Bovendonk stond stil bij de houding van Johannes-Paulus II tot de oosterse kerken. Hij lichtte de apostolische brief Oriëntale Lumen uit 1995 toe. Dr. M.R. Hoogland die theologie van het ambt doceert aan Bovendonk, sprak over de ontwikkelingen in de ambtstheologie van Vaticanum II en Pastores Dabo Vobis. De Priester- en Diakenopleiding Bovendonk was goed vertegenwoordigd. De staf, verschillende studenten en enkele medewerkers en docenten waren aanwezig. De dag werd afgesloten met het bidden van het kerkelijk avondgebed.