Bovendonk is al bijna 750 jaar een plek van zingeving, vorming en gastvrijheid. Deze immateriële waarden zijn nog steeds voelbaar en maken Centrum Bovendonk tot een unieke plaats. Dit laten de auteurs zien van ‘Uythof Bovendonk : Centrum van West-Brabant’. Het boek werd op zaterdag 15 december gepresenteerd op Centrum Bovendonk in Hoeven.
De publicatie is geschreven in nauwe samenwerking met Heemkundekring ‘De Honderd Hoeven’. De presentatie werd bezocht door vertegenwoordigers van de gemeente, de provincie, de besturen van ordes en congregaties en belangstellende leden van de Heemkundekring. Met name de laatsten vulden de stoelen in de kapel.
Bisschop Liesen sprak zijn waardering uit over het boek en reikte de eerste exemplaren van het boek uit aan mevrouw Vonk-Vedder, de burgemeester van de gemeente Halderberge en A. Osterloh, de vroegere burgemeester van deze gemeente.
Tijdens de zitting presenteerde Jos Vermunt, de voorzitter van de Heemkundekring ‘De Honderd Hoeven’ en één van de auteurs van het boek, een overzicht van de geschiedenis van Centrum Bovendonk. Vermunt liet zien dat Bovendonk een centrale rol speelde in de geschiedenis van het Bisdom Breda en soms in die van de Nederlandse kerkprovincie. In de kapel van Bovendonk ontving in 1853 de eerste aartsbisschop van het heropgerichte aartsbisdom Utrecht, mgr. Joannes Zwijsen, het pallium.
Daarna nam Leo Fijen, presentator van het zondagse Geloofsgesprek en auteur van diverse boeken over kloosters en abdijen het woord. Hij sprak over de betekenis van de kloosterlijke spiritualiteit. Om vruchtbaar te kunnen zijn, moet je vrede sluiten met je eigen schaduw. Dit gebeurt in de stilte. Hij had door ontmoetingen met vooraanstaande monniken als de kartuizer Dom Marcellin Theeuwes het belang van stilte leren kennen. Alles begint en eindigt in de stilte, aldus Fijen. Hij nodigde de aanwezigen uit om hiertoe een ‘klooster’ in het eigen hart te bouwen en zich daar te laten aanraken door de Ene en die ontmoeting te delen met anderen.
(Foto: Ramon Mangold)
Het boek ‘Uythof Bovendonk’ beschrijft de geschiedenis van Bovendonk, met name in relatie tot de ontwikkeling van West-Brabant.
Rieni Voermans beschrijft de omgeving van Bovendonk voordat de cisterciënzers van Hemiksem hier in 1282 een uithof bouwden. Vervolgens gaat hij in op de periode van 500 jaar, waarin de bevolking van Hoeven bestuurd werd vanuit Bovendonk. Tot 1559 was de uithof Bovendonk in bezit van de cisterciënzerabdij in Hemiksem en daarna van de bisschop van Antwerpen. Bisschop De Nelis, de laatste bisschop van het oude bisdom Antwerpen, liet hier in 1788 een nieuw buitenverblijf bouwen.
Tom Wouters behandelt de geschiedenis van Bovendonk als grootseminarie van het Bisdom Breda en Hans de Jong de periode na de opheffing van het grootseminarie in 1967 tot nu. De Jong gaat ook in op de oprichting van de Priester- en Diakenopleiding Bovendonk in 1983.
Jos Vermunt ten slotte wijdt een hoofdstuk aan de architect Pierre Cuypers die het huidige centrum in 1908 ontworpen heeft en het gebouw. Bea Hoeks-de Laat verzorgde de beeldredactie.
Het boek is voor € 15 te koop bij de receptie van Centrum Bovendonk, Hofstraat 8, 4741 AK te Hoeven.