De Priester- en Diakenopleiding op Bovendonk is een zesjarige opleiding in deeltijd op Hbo-niveau.
Om uit te kunnen groeien tot een bekwame priester van de Kerk rust het geheel van de opleiding en de vorming op vier pijlers:
- de menselijke vorming
- de geestelijke vorming
- de intellectuele vorming
- de pastorale vorming
Sinds de oprichting in 1983 hanteert de priesteropleiding Bovendonk de slogan ‘priester worden vanuit je beroep’. Vanaf 2001 leidt Bovendonk ook diakens op ‘vanuit je beroep’. De eerste vier jaren wordt in deeltijd gestudeerd. Van de kandidaten wordt verwacht dat ze gedurende de eerste vier jaar een vaste baan hebben. Gezien de studiedruk werken de meeste kandidaten 80 procent. Aan het einde van het vierde jaar wordt de baan opgezegd om geheel vrij te zijn voor de laatste twee jaren voltijds. De student loopt dan tegelijkertijd stage in een parochie. Naast de opleiding aan Bovendonk hebben bisdommen, congregaties en orden hun eigen programma’s.
De eerste vier jaren
Het eerste jaar is een introductiejaar, daarna volgen er drie verdiepingsjaren die in roulatievorm worden gegeven. Naast de geestelijke vorming en de momenten van persoonlijke begeleiding, bestaat de invulling van het weekeinde vooral uit studie. Er zijn hoorcolleges, werkcolleges en cursussen die een combinatie zijn van luisteren en groepsgesprek. Verder zijn er praktische vakken als stemvorming, zangles, taalvaardigheid practicum liturgie en preekbegeleiding.
Tijdens de eerste vier jaren komt de student, al naargelang het jaarrooster, twintig of eenentwintig weekeinden per jaar naar Bovendonk. Het lesprogramma loopt van vrijdagavond 19.30 uur tot zondagmiddag 13.30 uur. Gemiddeld heeft een student daarnaast twintig uur per week nodig voor thuisstudie, bisdomprogramma en parochieactiviteiten. Januari en juli zijn lesvrij om thuis te studeren en om tentamens te kunnen doen. In augustus is het vakantie.
Tweejarige pastorale stage
In de stage maakt de student zowel in praktische als in theoretische zin kennis met het pastoraat in zijn vele verschijningsvormen. Het belangrijkste aan de tweejarige stageperiode, die doorgaans in een parochie plaatsvindt, is dat de student de aangeboden theoretische en praktische kennis integreert in zijn persoonlijkheid. Een vorming die wil garanderen dat de toekomstig diaken blijft groeien in een ‘wijze van zijn’, namelijk in de dienende gezindheid van Jezus Christus. De stage is dus meer dan deelnemen aan en inoefenen van praktisch uitvoerend werk. Het is het zich oriënteren op en zich bekwamen in de pastorale praktijk als priester of permanent diaken.
Voorafgaande aan de stage heeft de student zijn baan opgezegd om zich te wijden aan het zich volledig eigen maken van deze nieuwe levensstijl. De levenshouding en het aanleren van pastorale vaardigheden krijgen vanuit de opleiding dan ook grote aandacht.
De stagiairs komen donderdagavond tot 22.00 uur aan op Bovendonk en blijven tot zondag omstreeks 13.30 uur.
Programma in eigen bisdom
Ieder bisdom heeft nog een eigen programma voor haar studenten. Zo draagt het eigen bisdom zorg voor de jaarlijkse retraite. Zij zoekt een geschikte geestelijk leidsman en biechtvader voor een kandidaat. Ook verzorgt zij een programma waarbij kennismaking met de eigen bisschop en het eigen bisdom centraal staat.
Om uit te kunnen groeien tot een bekwame priester van de Kerk rust het geheel van de opleiding en de vorming op vier pijlers:
- de menselijke vorming
- de geestelijke vorming
- de intellectuele vorming
- de pastorale vorming
Ik wil me oriënteren op de opleiding
(Foto: Ingrid Bertens)