“De gehele opleiding van de studenten moet erop gericht zijn, dat zij naar het voorbeeld van onze Heer Jezus Christus, de Leraar, Priester en Herder, tot echte zielenherders worden gevormd” (uit het conciliedocument over de priesteropleiding Optatum totius 4).
De pastorale vorming is gericht op een bekwame uitoefening van het pastoraat als priester. De pastorale vorming kent een vakinhoudelijke kant in de praktische theologie. Hier wordt op een wetenschappelijke en systematische manier gereflecteerd op de pastorale praktijk. Het gaat bij de pastorale vorming echter ook om ‘ervaringen’.
Van kandidaten wordt verwacht dat zij gedurende de eerste vier jaren van hun studietijd als vrijwilliger actief zijn in een parochie. Op deze wijze raken zij bekend met de pastorale praktijk in het eigen bisdom en kunnen zij zich een beter beeld vormen van de Kerk zoals die zich manifesteert in concrete geloofsgemeenschappen en in de persoon van de priester, de diaken, de overige bedienaren en de vrijwilligers.
Op Bovendonk zijn er vele gelegenheden bepaalde taken in te oefenen. Gedurende de gehele opleiding worden de kandidaten tijdens de vieringen op Bovendonk ingedeeld als lector en acoliet. Ook krijgt iedereen stemvorming, zangonderricht en preekbegeleiding.
Van groot belang voor de pastorale vorming is de tweejarige stage in jaar 5 en 6. In de stage oriënteert de student zich op Christus, de Goede Herder, om zijn eigen pastoraal handelen richting te geven. Het gaat in de stage niet enkel om deskundigheid en vaardigheden, maar vooral ook in het groeien in een wijze van zijn, die bepaald wordt door de gezindheid en de houding van Christus zelf, Hoofd en Herder van de gemeenschap. In de supervisie wordt geleerd hoe de student via zelfreflectie zijn eigen aandeel in pastorale situaties kritisch kan analyseren en verbeteren. Tijdens de colleges pastoraal theologische reflectie leert de student concrete pastorale beroepssituaties te verbinden met theologische theorievorming met het oog op een verantwoord pastoraal beleid.
De stage richt zich op:
- het verwerven van een priesterlijke attitude
- het verwerven van de nodige kennis en vaardigheden op het gebied van verkondiging, catechese, individueel pastoraat, kerkopbouw, liturgie en leiderschap
- de integratie en het toepassen van al de in de vier eerste jaren opgedane theoretische kennis
Om het proces van de pastorale vorming te bevorderen en te begeleiden biedt de opleiding over de zes jaren van studie en vorming verschillende elementen:
- begeleiden van vrijwilligerswerk in de eigen parochie
- colleges praktische theologie, practica liturgie, preekbegeleiding, e.d.
- mentoraatsgesprekken in de eerste twee jaar
- muzikale vorming
- lector en acoliet tijdens vieringen op Bovendonk
- tweejarige stage met werkbegeleiding in de stageparochie en supervisie en pastoraal theologische reflecties op Bovendonk